Dorn- therapie is een zachte dynamische methode voor het corrigeren van bekken en wervelkolom, ook de gewrichten van benen en armen kunnen met deze zachte manier van behandelen gecorrigeerd worden. De behandeling begint met het controleren van de statiek van het lichaam, dus het controleren op eventuele scheefstand van de persoon in kwestie.

Daarna wordt beenlengte verschil gemeten en zo nodig worden heup, knie en enkel gewricht gecorrigeerd om een goede basis te garanderen voor de rest van de behandeling van bekken en wervelkolom.

Typerend voor de Dorn behandeling is dat bij beenlengteverschil het te lange been korter wordt gemaakt, terwijl bij andere therapieën het te korte been, kunstmatig langer wordt gemaakt door middel van speciale schoenen of inlegzooltjes. Het verbaast de meeste cliënten hoe zacht en pijnloos de Dorn methode is, dat komt vooral doordat de cliënt zelf beweegt en er alleen lichte tegendruk wordt gegeven. Dit in tegenstelling tot andere therapieën waarbij het er wat harder aan toe gaat.

Meestal krijgen de mensen wat simpele oefeningen mee om thuis uit te voeren, want succes van deze behandeling hangt mede af van de uitvoering van de oefeningen thuis, en geen zware werkzaamheden in de eerste dagen na de behandeling.